Interview Jitzke Grijpstra

Een gezicht is een facade. We kunnen er velen op zetten, in het dagelijks leven maar ook online. Wat doe je als je werk en privé jezelf dagelijks blootstelt voor anderen? Wat doet dit met je en hoe pak je dit aan? Ik ben Loes van Waal en ben gefascineerd door het menselijk gedrag. Vandaag interview ik Jitzke: ondernemer, fotografe, inspiratiebron voor velen, sinds niet al te lange tijd moeder en dat allemaal voordat ze een halve Sarah heeft kunnen worden!

JitzkeGrijpstraPhotography-1334

Je bent vooral bekend met je fotografie van huwelijken, zie jij jezelf dit tot je 65ste doen? Ja en nee. Begrijp me niet verkeerd, ik houd van mijn werk en trouwerijen blijven iets magisch houden. Twee mensen die samen de liefde vieren, dat kan toch gewoon niet positiever? Als fotograaf wordt je lid van een familie, je deelt vreugde en soms emoties en je legt dit vast op een manier die je het beste lijkt. Toch blijft er altijd een drang naar meer. Zoals ik het net al noemde het groter geheel. Fotografie is een hele krachtige taal die iedereen spreekt en als fotograaf heb jij het woordenboek, zeg maar. Beetje warrig he? Ik weet niet goed hoe ik het uit moet leggen, maar ik ben ervan overtuigd dat er nog meer voor mij in het verschiet ligt. En tot dan toe beschouw ik mij nog steeds erg gelukkig met wat ik nu doe en heb ik nog tonnen inspiratie.
Maar als ik niet zo jong gesetteld was als ik nu heb gedaan, dan was ik misschien oorlogsfotograaf geworden.

bruidsfotograaf-jitzke-grijpstra

Kun je toch proberen hier wat verder op in te gaan? Het leven is een grote leerweg en ik denk dat je als mens altijd blijft groeien. Je wordt geboren en je gaat dood, dat ligt vast. Kijk [gebaart met handen] Je hebt hier een punt die je met de ander verbindt. Maar of je nu links of rechts gaat, boven of onder langs, dat is aan jou. Iedere keuze in je leven heeft invloed op het vervolg van het pad die je kiest. Je moet niet willen haasten, want je bent de rest van je leven onderweg. Maar dat wil ook niet dat je bij de pakken neer moet gaan zitten, want dan gebeurt er helemaal niets natuurlijk.
Het is voor mij een droom om mensen te inspireren. Vrouwen die hun dromen najagen, jonge meiden die een eigen onderneming willen starten of die combineren met moederschap, of nog een level hoger en wereldse problemen aanpakken zoals gelijkheid tussen mannen en vrouwen, voorkomen van kind huwelijken etc.

portret-fotograaf-jitzke-grijpstra-storyteller

Je noemde oorlogsfotograaf? Wat een verschil! Klopt, maar dat is toch die drang om mensen een stem te kunnen geven die normaal niet snel gehoord worden. Fotografie is dan een hele krachtige. Het is voor mij nu geen optie meer; ik wil niet maandenlang van huis zijn en zelfs mijn leven in de waagschaal gooien is niet iets wat ik mijn gezin aan wil doen. Gelukkig zijn er nog wel dappere mannen en vrouwen die dat er wel voor over hebben. Een dikke pluim voor hen.

Voor het interview heb ik anderen over jou gevraagd, vooral woorden als stoer, gepassioneerd en koppig hoorde ik regelmatig terugkomen. Wat vind je daarvan? Ik ken alleen die van koppig. Wat ik ervan vind? Ze hebben geen idee waar ze het over hebben. [gelach] Ik trek vaak mijn eigen plan en geloof in doorzetten, dat misschien? Ik relativeer graag en Johan Cruijf is daar mijn beste vriend in; Elk nadeel heeft z’n voordeel en elk voordeel heeft z’n nadeel.

Social media is DE manier om jezelf te profileren op internet en jouw instagram account groeit momenteel hard; ruim 1000 volgers and counting. Heeft dit invloed wat je online zet? Jazeker wel. Ik denk altijd wel drie keer na voor ik iets online zet. Wat niet wegneemt dat ik wel eens spijt heb gehad van een publicatie. Ik ben mij vooral bewust van het feit dat je voor altijd geconfronteerd kan worden met de beelden die online staan. Dat geeft mij een naar gevoel; ik houd niet van achterom kijken en het internet geeft je juist een rugzak mee die je de rest van je leven blijft meesjouwen. En hij wordt nog steeds zwaarder ook. Terwijl je leven juist een groot leerproces is. Het gaat niet om de bestemming, maar de reis ernaartoe. Ik ben heel beschermend naar mijn gezin. Mijn social media accounts zijn werk gerelateerd, dus ik wil niet dat ik volgers krijg vanwege de schattige babybillen van mijn zoon. Want dat is niet wat ik verkoop. Ik verkoop portretten, ik verkoop emoties en ik wil een verhaal vertellen en deel uit maken van het groter geheel. Social media is voor mij een manier om je mijn werk en mijn levensvisie te laten zien, zodat je op die manier kunt beslissen of je met mij wilt samenwerken. Het is wel een constante afweging die ik moet maken omdat mijn gezin zo belangrijk voor mij is, zij weerspiegelen juist mijn normen en waarden. Zij zijn grotendeels mijn doelen en dromen. En dan is ook nog eens het probleem dat ze vreselijk fotogeniek zijn dus het liefst sla ik iedereen met mijn persoonlijk fotoalbum om de oren [gelach]. Maar zo werkt het niet helaas.
TIP: Je kunt het instagram account van Jitzke hier volgen.

web20150517-JitzkeGrijpstraPhotography-3851-2

Maak je gebruik van een strategie? Oftewel ben jij eerlijk in de persoon die je online laat zien? [Weer gelach] Dat is een goeie, natuurlijk zeg ik daar ja op. Ik wil mijn ware persoonlijkheid laten zien, want dan trek je mensen aan die bij je passen. Het is wel moeilijk om het balans te vinden tussen het beeld dat mensen van je willen zien en het beeld wat je zelf wilt tonen. Dus geen strategie, maar wel doordacht. Ik wil eerlijk zijn, maar ik weet ook dat mijn leven iets pinterest-achtiger overkomt dan het in werkelijkheid is. Instagram is een visueel medium. En omdat we bedolven worden onder alle beelden tegenwoordig ligt de lat hoger. Ik laat dus zelden een “slechte” kwaliteit foto zien, omdat het plaatje minstens zo belangrijk is als de boodschap erachter. Dus ja, meestal zie ik er leuk gekleed uit en zit ik niet met een trainingsbroek op de bank. Staan mijn kinderen er aandoenlijk op, of juist heel tof, of heb ik net een foto gemaakt onder super omstandigheden waarbij alles samenkomt (licht, emotie, compositie). Wat ik wel heel belangrijk vind is dat we eerlijk naar onszelf en anderen toe blijven. Dit betekent dat je soms ook mensen voor het hoofd stoot. Ik heb ooit een borstvoedingsfoto geplaatst en ik verloor in een uur tijd meer dan 30 volgers. Ik was gekwetst, maar ook trots omdat dit een persoonlijke iphone-snap was. Ik ben pro-borstvoeding, mits niemand eronder lijdt natuurlijk, en ik die foto was voor mij iets heel belangrijks; hier was ik de moeder die een nachtvoeding deed, in plaats van stralend op een feestje. Het was voor mij super persoonlijk en intiem en heel af en toe juist zo’n foto in mijn feed plaatsen vind ik ook belangrijk. Maar meestal blijven mijn kinderen onherkenbaar in beeld, dat dan weer wel.
Helaas kun je nooit een neutraal beeld creëren, maar dat hoeft ook niet. Er blijft natuurlijk ook een privé leven over wat mij betreft niet op internet hoeft. Maar, ik kan wel goed laten zien wat mij aan het hart gaat; fotografie, mensen ontmoeten, geïnspireerd raken door anderen en levenservaring opdoen. Maar ook leuke dingen doen met mijn gezin, zoals tenten bouwen in het bos, of bijv. naar de Noordkaap reizen toen hij 7 maanden oud was; iets waar ik nog steeds trots op ben omdat iedereen ons voor gek verklaarde. Ik hoop mensen te inspireren buiten de gebaande paden te denken en ik denk dat mijn instagram account een goed begin is!

Genoeg te doen dus? Haha ja. Doe je mee?

JitzkeGrijpstraPhotography-9876-web