Hot item; de ‘unplugged wedding’.

Geschreven op 11 november 2015 - Geplaatst in de categorie for Brides - Nog geen reacties
JitzkeGrijpstra-11

Misschien heb je het wel eens voorbij zien komen op internet; The Unplugged Wedding. Met dit artikel hoop ik jou, als gast op een bruiloft, wat insides te geven over het wel en wee op een bruiloft. EN hoe het 9/10 overkomt op het bruidspaar. Het is eigenlijk heel simpel: je hebt een aantal weken terug een met zorg samengestelde uitnodiging gekregen van vrienden of familie, die hebben besloten een heel belangrijk moment in hun leven met jou te willen delen.
Zij gaan trouwen!
Een bruiloft is een geweldige, vrolijke, emotionele dag waar we allemaal op en top van willen genieten. Een dag die je met je eigen ogen wilt aanschouwen en niet door het beeldscherm van je smartphone, camera of tablet.
The Unplugged Wedding; Doe. Je. Telefoon. Weg.
unplugged-wedding-1-1024x576
Keep it in your pants.

Ja, je leest het goed. Altijd een goed advies van m’n oma ;). Natuurlijk zijn de meningen verdeeld hierover. Houd je telefoon gewoon thuis. Hmmm, zelf zou ik ‘m dan gewoon in mijn tasje mee sneaken. Waarom? Als moeder van twee kleine kids kan ik niet meer de controle uit handen geven onbereikbaar te zijn als er iets mocht gebeuren bij de oppas. Sorry, I can’t. Maar ik houd mijn telefoon 99,9 % in mijn tasje die dag. Ik zal je vertellen waarom;

1.) het is onbeleefd. Noem mij ouderwets, maar ik vind het vreselijks om op een sociale gelegenheid met mijn telefoon te gaan zitten ‘spelen’ terwijl je een goed gesprek aan kunt gaan, met een oude buurvrouw of een geëmigreerde vriendin. Veel gezelliger.

2. Je mist het moment. Tijdens het ja-woord een foto willen maken tijdens het moment suprême? Niet doen. Je mist het. En dan bedoel ik ook echt; je mist het. Op het moment dat jij door je beeldschermpje staart gefocust om de foto te maken mis je het daadwerkelijke ja-woord. De emotie die je voelt wanneer twee mensen naar elkaar uitspreken de rest van hun leven met elkaar te willen delen. Het gaat compleet aan je voorbij en dat is zo zonde.

3. Je foto’s zijn toch bagger. Een beetje hard van mij he? Maar het zal grotendeels waar zijn. Erbuiten gelaten of je de skills en apparatuur van een getrainde professional hebt, sta je aan de zijlijn. En geloof me, vanaf de zijlijn maak je niet de mooiste foto’s. Je staat tussen de gasten te genieten van een prachtig bruidspaar en op het moment dat jij van die zijlijn afwijkt voor jou mastershot met je geweldig nieuwe iPhone 6, belemmer je een ander het zicht, of zelfs die van het bruidspaar tijdens, voor of na de ceremonie.

4. Je verknald de foto’s van de kostbare en ingehuurde fotograaf. Nog zo een. Kort door de bocht? Misschien een beetje. Maar niets minder waar. Ik weet uit ervaring dat de entree van de bruid of het bruidspaar een emotioneel en belangrijk moment is. Het gangpad is versierd en de symmetrie van weerszijden alle geliefden, vrienden, familie is een beeld wat op het netvlies van bijna elke bruid ligt. Wat denk je dat ze ervan vindt als al jullie gezichten zijn verstopt achter de camera of smartphones? Of nog erger, dat de fotograaf niet eens zijn perfecte shot kan maken doordat alle deze zijn zicht blokkeren? Geloof me, ik heb het mee gemaakt.

Lekker negatief?
Ik ben er mee eens dat dit natuurlijke onze nieuwe tijdperk is. Dus laten we ons niet focussen op het negatieve, maar op het positieve. Een win-win voor iedereen.
jjk835yi5tv2_md-thomas stewart

Op de foto van Jeremy Stewart moet de bruidegom zich notabene opzij buigen om zijn bruid te kunnen zien terwijl zij het gangpad met haar vader bewandeld.

Mijn tips:
-Geen foto’s tijdens, vlak voor of na de ceremonie. Ga lekker zitten, ontspan je en geniet. Geniet! Liefde is zo mooi om te aanschouwen.
-Geen foto’s bij het aankomst van het bruidspaar. Zelfde reden als punt 1. Wacht even tot iedereen het bruidspaar naar hartelust heeft kunnen bewonderen en de fotograaf de shots van de entree heeft gemaakt. De bruid heeft waarschijnlijk maanden naar dit moment toe geleefd; het moment dat zij haar droomjurk kan showen aan de arm van haar aanstaande.
-Wanneer wel foto’s? Tijdens rustmomenten en onder onsjes, tijdens koffiedrinken of voor het diner. Tijdens de familie foto’s.
Maar onthoud don’t over do it. Want wat wil je met die 150 foto’s op je mobiel doen? Ga je die allemaal backuppen naar je computer en deze elke zondagmiddag eens rustig zitten bekijken?
Het bruidspaar zal er namelijk ook niet op zitten wachten elk moment te moeten poseren voor een selfie of klaar staan in elke mogelijke en onmogelijke houding. Zij willen genieten van hun dag met jou. Want jij, lieve lezer, jij bent belangrijk voor hun.
En tijdens die heerlijke ongedwongenheid maakt een goede bruidsfotograaf zijn mooiste shots.
En kan hij de sfeer vastleggen
-Plaats nooit, maar dan ook nooit, foto’s van het bruidspaar op social media voor dat zij dit zelf gedaan hebben. Ik hoef vast niet uit te leggen waarom!

Onthoud, dit zijn richtlijnen. Neem het met een korreltje zout en bedenk zelf maar eens hoe jij het zou vinden als jij in de schoenen van het bruidspaar stond. Handel naar eer en geweten en iedereen is gelukkig 😉

Wil je meer lezen over de unplugged weddings? Ik heb hieronder verschillende links van artikelen geschreven door fotografen van over de hele wereld:

De Libelle heeft het artikel van de Australische bruidsfotograaf Thomas Stewart ook gepubliceerd.
De Telegraaf licht de nieuwste trend van de Unplugged Wedding toe.
De Bruid & Bruidegom verteld helpt je nog even op weg met de ‘social media etiquette’.

unplugged wedding

bovenstaande foto: Ik houd van geintjes; tof idee!

Foto’s zijn gevonden via: 1. Jitzke Grijpstra Photography 2. carolecohenphotography.com, 3. Jeremy Stewart, 4. Marvelous things photography

Geef een reactie